Zapobieganie próchnicy u niemowląt

Okres ciąży jest idealnym momentem na edukację przyszłej w matki w kwestii zdrowia jamy ustnej niemowlęcia. Istotne jest uświadomienie przyszłym rodzicom, że zdrowie ich jamy ustnej ma wpływ na zdrowie jamy ustnej ich dziecka, a także, w razie konieczności, podjęcie leczenia stomatologicznego. W czasie wizyty przekazywane są też informację dotyczące prawidłowej pielęgnacji jamy ustnej dziecka, drogach przenoszenia bakteryjnego zakażenia do jamy ustnej dziecka (smoczki, łyżeczki itp.) i kształtowaniu nawyków żywieniowych.

Większość matek nie jest świadoma, że stan ich stan uzębienia może negatywnie wpływać na stan zębów ich dzieci. W celu obniżenia poziomu bakterii próchnicotwórczych w jamie ustnej matki zaleca się sanację jamy ustnej oraz stosowanie płukań roztworami chlorheksydyny.

Także w okresie natalnym (od urodzenia do 1 roku życia) ważne jest kontrolowanie stanu uzębienia matki/rodziców; należy wówczas unikać podawania dziecku przedmiotów, które kontaktowały się z ich jamą ustną. Ryzyko rozwoju próchnicy uzależnione jest bardziej od częstości spożywania słodkiego pożywienia niż od jego ilości. Ważne jest także systematyczne wykonywanie zabiegów higienicznych jamy ustnej dziecka.

Wiek 0 -1 rok
• oczyszczaj jamę ustną dziecka gazą lub specjalnym płatkiem, albo miękką szczoteczką (bez pasty!)
• wprowadź przeciwpróchnicowe nawyki dietetyczne: butelka z pokarmem lub karmienie naturalne tylko w porach karmienia (nie jako uspokajanie); przed snem lub drzemką tylko woda w butelce; nie zanurzaj smoczka w słodkiej substancji; wprowadź karmienie z kubka w 6 miesiącu; odstaw karmienie z butelki w 12-14 miesiącu; unikaj stałego stosowania kubka z „dzióbkiem”; unikaj podawania próchnicotwórczych przekąsek między posiłkami; wprowadzaj odpowiednie niepróchnicotwórcze przekąski.