Co to jest erozja zębów?

Erozja jest uszkodzeniem twardych tkanek wskutek działania środków chemicznych. W zębach przednich daje się zaobserwować zwiększenie przezroczystości. Obrazem klinicznym zaawansowanej erozji szkliwa jest kruszenie się zębów na brzegach siecznych, których krawędzie przybierają postrzępiony wygląd, spłaszczanie powierzchni żujących zębów trzonowych, duża nadwrażliwość nie pozwalająca na normalne  funkcjonowanie. Kwasy wywołujące ubytki erozyjne mogą pochodzić z diety, ze środowiska pracy lub ze źródła endogennego. W przypadku erozji nie są to jednak kwasy produkowane w bakteryjnej przemianie materii.

W przypadku erozji czynnikami zewnętrznymi są kwasy zawarte w diecie, a więc soki owocowe, świeże owoce, kwaśne napoje, roztwory zawierające kwas askorbinowy, napoje izotoniczne), leki (np. wit. C w formie tabletek musujących, kwas acetylosalicylowy, leki o niskim pH), kwasy obecne w środowisku pracy.

Erozja pochodzenia wewnętrznego jest wywołana działaniem kawasów endogennych, głównie kwasu solnego treści żołądkowej. Może towarzyszyć licznym schorzeniom ogólnym, takim jak refluks żołądkowo – przełykowy, skłonności do wymiotów, bulimię i anoreksję, alkoholizm oraz ciążę, która mimo iż jest stanem fizjologicznym a nie chorobą, bywa również związana z uporczywymi wymiotami i nadkwaśnością. W ubytkach erozyjnych pochodzenia endogennego najpierw dochodzi do zmniejszenia grubości szkliwa,, potem do obnażenia zębiny, a w krańcowych przypadkach – starcia twardych tkanek i obnażenia miazgi zęba.

Wartość pH niektórych produktów spożywczych:

Cytryna 1,8

Gruszka 3,4

Coca-cola 2,7

Sok pomidorowy 4,2

Ketchup, majonez 3,8- 4,0

Herbaty owocowe 2,9- 3,5

Wskazówki dla pacjenta dotkniętego erozją związaną z przyzwyczajeniami dietetycznymi

(wg prof. M. Szpringer-Nodzak)

  1. nadzorować świadomie spożycie kwaśnych pokarmów i napojów,
  2. ograniczyć kwaśne pokarmy w głównych posiłkach,
  3. pijąc kwaśne napoje nie należy przetrzymywać ich i przemieszczać w jamie ustnej.
  4. używać szczoteczki do zębów z miękkim lub średniej twardości włosiem,
  5. nie szczotkować zębów bezpośrednio po spożyciu kwaśnych pokarmów i napojów,
  6. stosować codziennie płukankę zawierającą związki fluoru,
  7. stosować bezcukrową gumę do żucia, aby stymulować wydzielanie śliny.
  8. zachować zwyczaj regularnych kontroli uzębienia.